Pet jednostavnih stvari koje svako može da uradi i biće dvostruko bolji

Svima nam je poznata ta praznična euforija koja nastupi kad su Nova godina i Božić, uglavnom zbog druženja i odmora, odnosno raspusta koji nas sleduju, ali i zbog samih praznika. Međutim, mnogi kao izgovor za nešto što ne žele trenutno da rade, koriste dobro poznatu rečenicu: „Sad se odmaram, a od sledeće godine krećem ozbiljnije da radim“.
Naravno da treba sebi da damo malo oduška i dobro se odmorimo kako bismo bili produktivniji i spremniji za rad nakon praznika, ali ovo ne treba koristiti kao izgovor za lenjost.
Predstavljam vam pet stvari koje svako od nas može da uradi u ovoj dve hiljade dvadesetoj godini i biće dvostruko bolji nego što je bio u prethodnoj:


 1. Izaberite cilj i težite ka tome da ga ispunite.
  Na kraju dana bi svako trebalo da se zapita čime je sebi doprineo danas i da li je napredovao u odnosu na juče. Ako je odgovor pozitivan, makar to bili i vrlo mali koraci, verujem da ćete na spavanje otići zadovoljni sobom. Trudite se da pravilno i dobro rasporedite svoje vreme i da ga ne trošite na beskorisne stvari.
 2. Pijte više vode.
  Voda je vrlo važna za naše zdravlje, stoga je treba češće konzumirati. Probajte da se setite ili da se naviknete da na primer, svakog jutra ili večeri popijete šolju čaja. Ovo će znatno doprineti količini tečnosti koju unosite, uz to, voda nam još i pomaže u razgradnji hrane, tako da je manja šansa da se prejedemo.
 3. Budite ljubazniji.
  Svi ponekad imamo loš dan, ali nemojte da dozvolite da se vaše loše raspoloženje odrazi i na druge ljude. Razgovarajte jedni sa drugima koristeći lepe reči i sa osmehom na licu. To ne znači da treba da se smejete i kad vam nije do toga, ne treba osmeh da bude izveštačen ili lažan, ali prosto pokušajte da budete tolerantniji prema drugim ljudima.
 4. Putujte.
  Putovanje je jedan od najboljih načina da steknete nova iskustva i proširite vidike, ali svima je jasno da to nije uvek jeftino i ne može se priuštiti tako često. Međutim, jedan izlet sa porodicom ili prijateljima ili ukoliko ste u mogućnosti, odlazak u drugu zemlju jednom u par meseci, ne bi bio na odmet. To ne mora da bude skupo, izlet se vrlo lako može napraviti na obližnjoj planini ili jezeru.
 5. Čitajte.
  Verovatno ste već mnogo puta čuli da je čitanje knjiga dobro za lični razvoj iz mnogo razloga, stoga bi to trebalo češće primenjivati. Mnogi danas zapostavljaju čitanje usled nedostatka vremena ili volje, ali sam sigurna da svako može da izdvoji petnaest minuta svakog dana kako bi pročitao nešto, a ako je moguće, možete izdvojiti i više vremena. U svakom slučaju, petnaest minuta vam neće bogzna koliko oduzeti vremena, ali će znatno doprineti vašem vokabularu i razmišljanju.