Naučite da kažete „ne“

Sigurno ste mnogo puta pristali na nešto protiv svoje volje; bilo zato što ste želeli da napravite kompromis jer ste svesni da neće uvek biti kako vi kažete ili zato što jednostavno niste smogli snage da odbijete tu osobu.
Treba da budemo tolerantni i raspoloženi za kompromise i tako ćemo izbeći mnoge nesuglasice, ali ako nešto zaista ne želite i smatrate da vas osoba na neki način iskorišćava ili niste u mogućnosti da ispunite njen zahtev, morate znati i da kažete „ne“.
Ovo je lakše reći nego učiniti jer je mnogima teško da odbiju drugu osobu iz više razloga. Neki misle da će je time uvrediti, neki misle da će se ta osoba naljutiti na njih, neki da onda oni neće imati pravo da traže pomoć od te osobe ili se jednostavno povuku kako ne bi došlo do svađe ili još gore, fizičkog nasilja.
Međutim, treba da znate da svako ima puno pravo da izrazi svoje mišljenje ili stav o nečemu, kao i da prihvati ili odbije nečiju ponudu i ne treba da se bojite da to učinite. Ukoliko se osoba naljuti samo zbog jednog vašeg odbijanja, a zaboravi da ste joj bezbroj puta pre toga učinili uslugu, to samo znači da ne ceni dovoljno ono što radite za nju i da nema razumevanja za vas. Ukoliko pribegava nasilju bilo koje vrste, znači da ima problema sa samokontrolom i od takve osobe se treba držati podalje ili joj savetovati medicinsku pomoć.
Postoji mnogo načina da se izrazi neslaganje ili nelagoda, na primer, ako vas neko pita da mu pozajmite haljinu, patike, svesku ili bilo šta drugo, a vi iz nekog razloga to ne želite ili niste u mogućnosti, uvek možete reći nešto stila: „Rado bih ti pozajmio/la, ali nisam u mogućnosti“ i onda navedete argument. Isto važi i za pozajmicu novca. To ne znači da treba da budete sebični, ovo se samo odnosi na situacije kad iz bilo kog razloga nešto ne želite da učinite.
Evo još nekoliko primera diplomatskih odgovora koje možete dati kako biste jasno izrazili svoj stav:
„Čekamo te večeras, biće puno alkohola i droge“.
„Hvala, ali večeras mi nije do zabave, radije ću ostati kod kuće.
Mnogi uprkos tome što ne žele, odgovaraju pozitivno na ovakvo nešto iz straha da će biti ismejani u društvu, međutim, ako ste vi sigurni u ispravnost svojih odluka, nemojte da dozvolite da vam ih drugi tako lako menjaju.
„Hoćeš li se udati za mene?“
„Znaš, ti si super osoba, ali ja se jjoš uvek ne osećam spremnom za brak. Nadam se da ćeš imati razumevanja i da te nisam previše povredila“.
Ovo je jedna od situacija gde je najteže reći „ne“, upravo iz razloga što znate da ćete time jako povrediti verovatno voljenu osobu. Međutim, stupanje u brak je ozbiljna stvar i velika odgovornost i ako se ne osećate spremnim, bolje je da ne žurite.
„Vi ste jako ambiciozna osoba, da li biste hteli da dobijete premeštaj u inostranstvu?“
„Hvala Vam na tako divnoj ponudi, ali ja bih radije ostala na trenutnoj poziciji jer bi mi teško palo da se razdvojim od porodice“.
Mnogima je danas cilj da odu u inostranstvo, stoga je odbiti takvu ponudu jako teško, pogotovo ako znate da je upravo vama ponuđeno nešto o čemu mnogi sanjaju. Ipak, ako se iz nekog razloga osećate nespremno, niste u obavezi da prihvatite ponudu. Ali dobro razmislite, neke se prilike ne dobijaju dva puta.
Ovo su bile samo neke od mogućih situacija, a sigurna sam da ih ima još mnogo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s