Poruka svim ljudima

Dragi moji, kao što vidite, stvari se menjaju vrtoglavom brzinom. Pre samo par nedelja, slobodno smo šetali, išli u školu i na posao, ni ne sluteći da će za par dana sve stati.
I na Balkan dolazi taj kobni virus koji nam se dok smo o njemu slušali da je u Kini i ostatku Azije, činio tako dalekim, a onda pogađa i nas i počinje opšta panika.
Svet se deli na one koji paniče, idu po prodavnicama i kupuju i šta treba i šta ne treba, a ono što je potrebno kupuju u desetostrukim količinama i na one koje baš briga i ne dotiče ih ova cela situacija, ili bar tako izgleda.
Deca su se isprva radovala što neće ići u školu i ljudi što ne moraju na posao, uveden je i policijski čas, međutim, nakon par dana, svi želimo da se stvari vrate u normalu jer smo shvatili da imamo previše slobodnog vremena i da nam nedostaje život koji smo živeli do pre samo nekoliko dana, koliko god nam se tada činilo kao dobra ideja ostati kod kuće po ceo dan.
Međutim, ima ovo i svojih dobrih strana, a u ovakvim vremenima je potrebno ostati pozitivan i razmišljati racionalno jer ovakvo stanje se odražava i na našu psihu.
Planeta ponovo može da diše, labudovi i delfini su viđani u Veneciji, gde se nisu pojavljivali zadnjih nekoliko godina, jeleni po prirodnim rezervatima takođe. Da li je ljudima potreban samo jedan virus da pokaže koliko priroda pati zbog nas i koliko nas se ostatak živog sveta zapravo plaši? Ako ništa, naučićemo da više cenimo sve blagodati koje nam priroda pruža.
Imamo više vremena za porodicu-sada kada smo svi u svojim kućama, razgovarajte jedni sa drugima, gledajte filmove, igrajte društvene igre, tek onda shvatimo koliko smo zapravo malo razgovarali sa ljudima sa kojima delimo dom, sa ljudima koji bi trebalo da nam budu najbliži.
Posvetite se sebi. Sada je dobra prilika da pročitate onu knjigu za koju nikako niste mogli da nađete vremena, učite strani jezik, vežbajte da svirate neki instrument… Ima toliko toga što možete da radite.
Đaci, ne propuštajte predavanja, to što su u drugačijem obliku, ne znači da su manje bitna. Trudite se da budete obrazovani i što više saznate jer je znanje jedino što vam niko nikad ne može oduzeti.
Profesori, ne preterujte sa zadacima jer se sada očekuje da deca većinu toga odrade sama, a navikla su da gradivo savladavaju uz vašu pomoć i pomoć kolega iz razreda. I za njih je ovo novo i nemojte ih opterećivati preterano; ni rad na računaru koji je u ovom slučaju neophodan, nije toliko zdrav, stoga se potrudite da smanjite obim gradiva i zadataka koje im zadajete.
Sigurno ste mnogo puta čuli da treba da perete ruke i obratite više pažnje na higijenu. Ne sumnjam da smo svi to i svakodnevno radili, ali sada, pošto je higijena jedna od najboljih zaštita od virusa, budite još pažljiviji.
Trudite se da se hranite zdravo i unosite što više vitamina u svoj organizam. Pijte ččajeve, jedite voće i povrće. Imuni sistem je od suštinske važnosti uvek, a posebno sad.
Bake i deke, ostanite kod kuće, rešavajte ukrštene reči, čitajte i gledajte televiziju, neka vam mladi pomognu sa nabavkom namirnica.
Mladi, to je posao za vas i još važnije, znam da je paradoksalno, ali najveću ljubav ćete pokazati prema starijima ako sada ne provodite vreme sa njima, kako im ne biste preneli virus koji svi potencijalno imamo.
Poštujte pravila jer ćemo jedino tako sprečiti širenje zaraze i povećanje broja obolelih.
Biti zdrav je u ovom trenutku najveći blagoslov, stoga čuvajte vaše zdravlje što je bolje moguće.
Većina već postaje nervozna ili frustrirana zbog cele ove situacije, ali pokažite malo više strpljenja i tolerancije prema drugima, u ovom trenutku nam je hladna glava najviše potrebna.
Ne paničite, time ćete samo napraviti još goru situaciju. Znajte da panikom nećete doneti ništa dobro, a stvari se odvijaju svojim tokom, mimo naše volje.
Ukažite pomoć svima kojima je potrebna, u ovakvim vremenima se vidi ko je kakav čovek.
Vrlo je ružno i žalosno što maske koje su koštale tridesetak dinara, sada koštaju sto dinara, samo zato što su nam potrebne. Isto važi i za sve ostale namirnice koje su nam sada najpotrebnije.
Isto tako je sebično da neko za sebe dograbi deset džakova brašna, a da za nekoga ne ostane ni jedan.
Ono što me je posebno obradovalo jeste balkanski humor i vedar duh koji naš narod pokazuje čak i u ovakvim vremenima; viđala sam dosta parodija i viceva na temu čitave ove situacije.
Neki će reći kako je bezobrazno i bezobzirno šaliti se na tu temu, ali ja verujem da nam je to malo pozitive potrebno u ovom trenutku.
Ništa ne traje zauvek, stoga će i ovo proći, nadamo se što pre, te da će se čitav svet vratiti u normalu i da će naši državljani iz inostranstva ponovo moći da dođu i posete svoj dom i rodnu zemlju.
Takođe je vrlo važno da na sve ove restrikcije ne gledate kao na oduzimanje slobode i nepoštovanje osnovnih prava; sve je postavljeno samo kako bismo se što više zaštitili i proći će.
Sve pohvale medicinskim radnicima, radnicima u prodavnicama, volonterskim organizacijama i još mnogim drugim preduzećima koje u ovom teškom i rizičnom periodu, rade punom parom, zarad opšteg dobra.
Ostanimo jaki, zdravi,, plemeniti i strpljivi.
Čuvajte se!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s